Τα Δικαιώματα των Παιδιών -Α` τάξη

Στα πλαίσια του  Εργαστηρίου Δεξιοτήτων « Ενδιαφέρομαι κι Ενεργώ», στην Α` τάξη ασχοληθήκαμε με «τα Δικαιώματα των Παιδιών». Είχαμε πραγματικά πολλά να πούμε και να κάνουμε για αυτό το θέμα. Φυσικά ξεκινήσαμε μιλώντας για τον εαυτό μας…

Ανοίξαμε το …μαγικό κουτί… και μέσα είδαμε κάποιον/κάποια… Μιλήσαμε για αυτόν/αυτήν που βλέπαμε και τον/την παρουσιάσαμε στην ολομέλεια της τάξης.                    

 

 

 

 

 

 

 

Ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών και πώς συνδέονται με τα δικαιώματά τους; Τι σημαίνει «θέλω» και τι «έχω ανάγκη»;  Ανταλλάξαμε ένα «θέλω» με ένα «έχω ανάγκη» εξηγώντας την αντιστοίχιση.

Ο κύκλος της φιλίας. Αναγνωρίσαμε τη φιλία ως ένα από τα βασικά δικαιώματα των παιδιών. Είπαμε τι περιμένουμε από τους φίλους μας, αλλά και τι προσφέρουμε εμείς σε αυτούς. Μιλήσαμε για το τι μπορεί ο καθένας/καθεμία από εμάς να κάνει για τον κύκλο της φιλίας της τάξης μας.

 

Δημιουργήσαμε το δέντρο της φιλίας

 

Κάθε δικαίωμα και ένα μπαλόνι. Να πετάξουν τα μπαλόνια ψηλά στον ουρανό και να ταξιδέψουν χρωματίζοντας τον παιδικό κόσμο, με την ευχή «ποτέ, κανένα παιδικό δικαίωμα να μην παραβιαστεί».

Και επειδή είναι βασικό δικαίωμα των παιδιών η υγεία, σωματική και ψυχική, επισκεφθήκαμε τον «Μικρό Λυρικό Πλανήτη», για να μάθουμε περισσότερα και να βιώσουμε σχετικά με τα συναισθήματα και πώς να μπαίνουμε στη θέση του άλλου/της άλλης ώστε να μη μαλώνουμε.

 

 

 

 

 

 

Τέλος, μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι είναι δικαίωμα των παιδιών να έχουν μία  εθνικότητα και  μία πατρίδα. Είχαμε την ευκαιρία, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, να αναφερθούμε σε αυτήν την περίοδο της ιστορίας της πατρίδας μας. Είπαμε ποιήματα, τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε, παρακολουθήσαμε video και φυσικά, κάναμε παρέλαση στην αυλή του σχολείου με τα σημαιάκια στο χέρι. Είδαμε και σχολιάσαμε την μικρή έκθεση αφισών και έργων τέχνης μαθητών του σχολείου αφιερωμένη στην επέτειο αυτή.

Δημοσιεύθηκε στην Διδακτικές Επισκέψεις, Ενδιαφέρομαι κι ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση κι Ευθύνη. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση