Γνωρίστε το Σχολείο μας

   Ζούμε στον 21ο αιώνα, στην εποχή  της πληροφορίας και της γνώσης. Ο άνθρωπος καθημερινά βομβαρδίζεται από πλήθος πληροφοριών τις οποίες πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει, να ερμηνεύσει, να κρίνει, να δεχτεί  ή να απορρίψει. Το σχολείο θα πρέπει να ετοιμάσει τον κριτικά σκεπτόμενο αυριανό πολίτη, ο οποίος θα είναι σε θέση να κρίνει και να κάνει τις σωστές επιλογές. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα σχολείο το οποίο σέβεται το μαθητή και του προσφέρει ευκαιρίες να αναπτύξει τη δημιουργικότητα του. Ένα σχολείο ελκυστικό, όπου ο μαθητής θα ερευνά, θα ανακαλύπτει και θα χτίζει τη νέα γνώση. Έχοντας σαν οδηγό τα παραπάνω, θέσαμε στόχους που οργανώσαμε σε άξονες.

Οι άξονες που τέθηκαν αφορούσαν:

  • Την υλικοτεχνική υποδομή
  • Την αναμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος
  • Τις σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών.
  • Την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.
  • Τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
  • Την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού.

     Στα πλαίσια των στόχων που τέθηκαν στους δύο πρώτους άξονες, υλοποιήσαμε τον εξοπλισμό των αιθουσών διδασκαλίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και πρόσβαση στο  Internet, ενώ έγινε αλλαγή της μορφής των αιθουσών της Α΄τάξης.

     Όλες οι αίθουσες εξοπλίστηκαν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και απέκτησαν σύνδεση στο διαδίκτυο. Δύο από τις αίθουσες εξοπλίστηκαν με προτζέκτορες, οθόνες και ηχοσυστήματα, ενώ σε μία τοποθετήθηκε διαδραστικός πίνακας. Τα παραπάνω μέσα χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία, δίνοντάς της νέα μορφή και κεντρίζοντας το ενδιαφέρων των μαθητών. Με τη χρήση των παραπάνω μέσων αυξήθηκε το ενδιαφέρον των μαθητών, αφού και οι ίδιοι καθημερινά φέρνουν στο σχολείο ηλεκτρονικό υλικό, που αφορά διδακτικά αντικείμενα. Η διδασκαλία έγινε πιο ευχάριστη και αυξήθηκε η συμμετοχή και το ενδιαφέρον από μαθητές που παρουσίαζαν αδυναμίες και δυσκολίες στα μαθήματα. Η εποπτεία είναι άμεση και σε πολλά διδακτικά αντικείμενα αντλείται  υλικό από το διαδίκτυο.

     Στην Α΄ τάξη θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον περισσότερο ευχάριστο και οικείο στους μαθητές, το οποίο θα βοηθήσει στην ευκολότερη προσαρμογή τους, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση της τάξης, με τη συνεργασία και υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Στόχος μας ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον περισσότερο οικείο στους μικρούς μαθητές.  Η τάξη βάφτηκε με χαρούμενα χρώματα και αντικαταστάθηκε η επίπλωση. Τα θρανία αντικαταστάθηκαν με τραπεζοθρανία για 6 άτομα, τα οποία διευκόλυναν την εργασία σε ομάδες, καθώς και τη σίτιση του ολοήμερου που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Δημιουργήθηκαν ατομικά ντουλαπάκια για κάθε μαθητή, με στόχο την ελάττωση των υλικών που μεταφέρουν καθημερινά από το σχολείο στο σπίτι και αντίστροφα.

Δημοσιεύθηκε στην Σχολικά και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Γνωρίστε το Σχολείο μας

  1. Ο/Η Όλγα λέει:

    Ήμουν μαθήτρια σε αυτό το σχολείο και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Εκπαίδευση και τεχνολογία συνδυάζονται καταπληκτικά. Στην τάξη μου είχα την ευκαιρία να έχω και διαδραστικό πίνακα.
    Μακάρι να γυρνούσα τον χρόνο πίσω και να ξαναπήγαινα πρώτη τάξη.

Αφήστε μια απάντηση