Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό του European School Radio “Κάντο ν` ακουστεί”

Εργασία της ΣΤ` τάξης του σχολείου μας και της δασκάλας τους , Βασιλειάδου Αναστασίας.

Την συμμετοχή στον Διαγωνισμό του European School Radio “Κάντο ν` ακουστεί’ επιμελήθηκε η Υποδ/ντρια του Σχολείου,  Δούμκου Φωτεινή.

“Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Με αυτό το άρθρο σε μορφή podcast θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, στο πλαίσιο της μελέτης της τοπικής μας ιστορίας, μία έρευνα για τους δρόμους που περιδιαβαίνουμε κάθε μέρα και περικλείουν το σχολικό μας συγκρότημα, το 23ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Γεώργιος Κανδηλάπτης.

Από τα φυσικά μονοπάτια στον τροχό

Από τότε που ο άνθρωπος  μετακινούνταν  από τόπο σε τόπο, για να τραφεί, να ερευνήσει, να ανακαλύψει, ακολουθούσε τα φυσικά μονοπάτια και τον ρου των ποταμών. Με το πέρασμα των χρόνων καθώς οι ανάγκες του αυξήθηκαν και άλλαξαν, η  μεταφορά μεγάλων και βαριών αντικειμένων τον οδήγησαν στην εφεύρεση του τροχού, Μεσοποταμία 6.000 χρόνια πριν.

Οι αρχαίοι δρόμοι

Η εφεύρεση αυτή έφερε με τη σειρά της την ανάγκη κατασκευής δρόμων. Έτσι λοιπόν οι πρώτοι δρόμοι  εμφανίστηκαν στη Μεσοποταμία και ήταν λιθόστρωτοι. Περίπου το 3.000 π.Χ. ακολουθούν οι πλινθόστρωτοι δρόμοι στην Ινδία, οι λιθόστρωτοι δρόμοι της Μινωικής εποχής στην Κρήτη. Μεγάλη συμμετοχή στην ιστορία των δρόμων είχαν και οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι και άλλοι.

Οι δρόμοι σήμερα

Σήμερα οι δρόμοι έχουν αλλάξει κατά πολύ. Ολόκληρη η γη είναι ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων που ενώνουν όλους τους τόπους μεταξύ τους. Μέσα στις πόλεις οι δρόμοι σφύζουν από ζωή με ανθρώπους και παντός είδους οχήματα που οδεύουν σε κάποιο προορισμό για κάποιον σημαντικό ή ασήμαντο λόγο. Μέσα σε αυτήν την ξέφρενη κινητικότητα, έχουμε ποτέ σταθεί να διαβάσουμε το όνομα ενός δρόμου με τη σκέψη μας στραμμένη στην ιστορία του; Γιατί αυτός  δρόμος έχει αυτό το όνομά; Μήπως ο κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία;

Γιατί δίνουμε ονόματα στους δρόμους;

Δυο   είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο ένας είναι πρακτικός, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, προς τα πού πάμε, και πώς θα βρούμε  ένα κτίριο που αναζητούμε. Ο δεύτερος λόγος είναι η απονομή τιμής και η διατήρηση στη μνήμη  αξιόλογων ανθρώπων, ιστορικών τόπων  και γεγονότων μεγάλης σημασίας.

Στο παρόν άρθρο επικεντρωθήκαμε στην παρουσίαση των τεσσάρων οδών που πλαισιώνουν το σχολείο μας. Η κεντρική είσοδος του σχολείου μας βρίσκεται στην οδό Πρωτομαγιάς με προσανατολισμό προς την ανατολή. Προχωρώντας προς τη νότια πλευρά του περπατάμε στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Στρίβοντας στη δυτική πλευρά περπατάμε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεων και βόρεια στην οδό 25ης Μαρτίου.

Η οδός Πρωτομαγιάς βρίσκεται ανατολικά από το σχολείο μας. Πρωτομαγιά είναι η πρώτη μέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της άνοιξης για πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Η πρωτομαγιά στην Ελλάδα εορτάζεται με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προχριστιανική Ευρώπη με πολλές γιορτές, όμως με τον εκχριστιανισμό πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Το γεγονός όμως που κάνει αξιοσημείωτη την Πρωτομαγιά είναι ότι η μέρα αυτή γιορτάζεται ως η μέρα των εργατών. Είναι η επέτειος της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων  στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο  ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας  8 ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου πήρε το όνομα της από τους αφανείς ήρωες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που έγινε το 1973.  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίστασης απέναντι στην στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 14ης και 17ης Νοεμβρίου το 1973. Ξεκίνησε στης 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από σπουδαστές και φοιτητές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες και διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως αποτείνει φόρο τιμής σε όλους αυτούς που οργανώθηκαν σε αντιστασιακές ομάδες και θυσιάστηκαν αντιστεκόμενοι στους κατακτητές την περίοδο της τριπλής κατοχής 1941-44, με στόχο την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η αντίσταση ξεκίνησε σχεδόν μετά την πτώση και την συνθηκολόγηση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά υπήρξε προϊόν αυθόρμητων ενεργειών, μεμονωμένων πολιτών ή  μικρών ομάδων πολιτών, αλλά σταδιακά απέκτησε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση αντιστασιακών οργανώσεων, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση του εχθρού και την ενίσχυση του αγώνα των Ελλήνων.

Η οδός 25ης Μαρτίου πήρε το όνομά της για να τιμήσει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του τούρκικου ζυγού. Η ημέρα αυτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,  θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και ορίστηκε ως επίσημη ημέρα έναρξής της  ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα.

Η αναφορά στους τέσσερις αυτούς δρόμους μας οδήγησε στη συνειδητοποίηση ότι αυτοί οι δρόμοι σχετίζονται με την ιστορία της πατρίδας μας, με επαναστατικές και αντιστασιακές δράσεις και κινήματα για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Περπατώντας σε αυτούς τους δρόμους λοιπόν είναι σαν να περιηγούμαστε σε αυτές τις τιμημένες σελίδες της ιστορίας μας που μας θυμίζουν αξίες με τις οποίες πρέπει να ζούμε.

Την επόμενη φορά που θα κάνουμε βόλτα σε μια καινούρια ή παλιά διαδρομή θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη περιέργεια τα ονόματα των δρόμων που έχουν μία ιστορία να μας πουν”.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το podcast με τη συμμετοχή μας!

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικό Υλικό, Συμμετοχές σε Διαγωνισμούς. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση